10.kl.

Målsætninger for 10. kl.

Eleverne undervises på så højt et fagligt niveau som overhovedet muligt, og det gælder samtlige fagområder i skolen.

Eleverne afslutter 10. klasse med FP-10 prøven i 10-klasses obligatoriske fag (dansk, matematik og engelsk). Eleverne vælger desuden et af prøvefagene fysik/kemi, tysk og idræt.
Eleverne skal i løbet af efteråret have klarlagt hvilke uddannelses- og erhvervsmuligheder, der kunne tænkes at blive aktuelle for den enkelte elev. Eleverne skal styrkes i selvstændighed, kreativitet, medbestemmelse, demokratiforståelse, arbejdsmoral og almindelig ansvarsfølelse.

Gennem undervisning og oplevelser uden for skolens normale rammer får eleverne mulighed for at udvikle deres personlige og sociale færdigheder.

 

Indskrivningssamtaler

Alle elever skal til en samtale med en af årgangens lærere samt skolelederen eller viceskoleleder. Det gør vi både for at forventningsafstemme og for at få et billede af det unge menneske, der muligvis skal gå i 10. klasse hos os. 

 

Skole-hjem-samarbejdet

Når man siger ja til at gå i 10. klasse, så siger man samtidig ja til et åbent og forpligtende samarbejde. Vi samarbejder ud fra en samarbejdskontrakt, hvor både elever, forældre og lærere har forpligtelser.

Vi afholder ét samarbejdsmøde i okt/nov og derudover har vi samarbejdsmøder efter behov. Ved samarbejdsmøderne er der fokus på trivsel, udviklingsmuligheder og valg af kommende ungdomsuddannelse. 

 

Morgenbånd

Hver morgen starter med morgenbåndet – det er den første lektion, hvor vi arbejder med det sociale, forberedelse af intro- og studietur, lektier, husrådet og alt muligt andet.  

Samfundslære                                                                                                                         

Ud over de obligatoriske fag dansk, engelsk og matematik har alle elever også faget samfundslære. Her arbejdes der med gennem både almindelig undervisning og forskellige oplevelser og aktiviteter ud af huset at styrke elevernes samfundsforståelse, selvstændighed og selvværd. Faget afsluttes med en intern prøve ved skoleårets afslutning.                                                                                                                                                                                                                                                                            

Valgfrit prøvefag

Fra skoleårets start skal der vælges, hvilket valgfrit prøvefag man ønsker hele året. Her kan man vælge mellem fysik/kemi, tysk og idræt. Valgfrit prøvefag betyder, at det fag man vælger, skal man til prøve i.

Kursusfag 

Tre lektioner om ugen er der kursusfag. Kursusfagene vælges for tre måneder af gangen.

Det er forskelligt fra år til år, hvad der tilbydes. Eleverne er med til at bestemme udbuddet. Eksempler på kursusfag er: Idræt, kokkeriet, friluftsliv, spansk, krea, DIY, musik og skak.

Husrådet 

10.-klassehuset har dets eget husråd, der står for diverse sociale arrangementer, ændringer i huset og indkøb af forskellige ting.

Husrådet er sammensat af en lille gruppe elever fra hver klasse, som vælges klassevis. Husrådet kan blandt andet stå for indretningen af lokaler, indkøb til køkkenet, julehygge, pizzaaften og diverse foredrag. I løbet af året holdes der forskellige møder, hvor husrådet forholder sig til eventuelle indkomne forslag.

 

Terminsprøver

Hvert år i uge 3 får eleverne mulighed for at gøre sig klar til sommerens prøver. Vi afholder terminsprøve i skriftlig dansk, matematik og engelsk for alle, og derudover skal tyskholdet selvfølgelig også have lov til at øve sig. 

 

Obligatorisk selvvalgt opgave

Sidst i nov/først i dec skal eleverne aflevere en større skriftlig opgave, også kaldet OSO. Den skal gennemføres for at bestå 10. klasse. Her skal eleverne skrive om et fremtidig job og deres personlige vej derhen samt udarbejde et produkt, der understøtter deres opgave. Vi starter allerede op på opgaven omkring efterårsferien, og årgangens lærere fungerer som vejledere hele vejen igennem. 

Praktik

I 10.kl. er det valgfrit, om man vil i praktik. Der er mulighed for at lave aftaler om flere praktikforløb, få dage eller en uge. Vi anbefaler, at det er brugbart i forhold til OSO. 

Brobygning

Det er obligatorisk, at eleverne i 10. kl. skal i brobygning. Det sker i samarbejde med vores erhvervs- og uddannelsesvejleder på skolen. Brobygningen ligger typisk i uge 47. 

Introtur og studietur

Skoleåret byder allerede på en introtur i løbet af den første måned. Den strækker sig over tre dage. Turen bruger vi på at lære hinanden bedre at kende og få nogle gode fælles oplevelser. 

I foråret drager vi på studietur, hvor vi rejser til en storby. Her har vi fx. været i Berlin og Amsterdam, hvor vi både bruger tid på det kulturelle, sjove oplevelser og tid til at opleve byen på egen hånd. 

 

Prøveperioden

Haderslev Realskole følger folkeskolens prøver, og eleverne på skolen aflægger derfor de samme skriftlige og mundtlige prøver som i folkeskolen. De skriftlige prøver ligger i maj. Eleverne har læseferie mellem alle de mundtlige prøver, hvor de inden er godt forberedte på, hvilke krav og forventninger de vil møde til en mundtlig prøve. Læseferien skal bruges på at læse op på pensum, øve sig i det valgte samt sparre med hinanden. 

Dimission 

Som afslutning på skoleåret inviteres alle afgående elever og deres forældre til dimissionen, hvor skolens leder og lærere holder taler for eleverne, og hvor eleverne får overrakt deres prøvebeviser. Herefter får hele årgangen, lærerne og forældrene sagt ordentlig farvel til hinanden.